Адвокат бе осъден заради пледоария

Крими

28-11-2014, 23:57

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Глобата е в размер на 1500 лева и 2000 лева обезщетение

Окръжният съд в Русе е осъдил адвокат за пледоария, произнесена в защита на клиента му. Безпрецедентното решение е срещу Венцислав Точков, който е признат за виновен за клевета, нанесена публично, съобщава "Правен свят". Той е глобен с 1500 лв., освен това трябва да плати и 2000 лв. обезщетение и 781 лв. разноски по делото. Присъдата, четена от съдиите Свилен Сирманов и Петър Балков, е окончателна. Младшият съдия Трифон Славков не е съгласен и е подписал с особено мнение.

От мотивите става ясно, че адвокатът е осъден заради думите: "Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и с видно от представените по делото доказателства психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител." Така Точков като служебен адвокат започва пледоарията си по частно наказателно дело. Тъжителят Б. С. после завежда дело за клевета. Русенският районен съд оправдава защитника, но втората инстанция го осъжда. Според нея Точков е бил наясно, че няма доказателства за психически тормоз, упражнен от тъжителя, нито за причинна връзка със заболяванията на неговия клиент.

Особеното мнение на съдия Славков не е качено на сайта на Окръжния съд в Русе. Той сам го публикува във форума на "Правен свят". Според него думите на адвоката не могат да се характеризират като клеветнически, защото съдържат само субективната му оценка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов