Зам.-министър Деница Николова постави началото на реконструкцията на ключово кръгово кръстовище в Русе

Проектът е на стойност 29,4 млн. лева

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова участва в церемония по първа копка за реконструкцията на ключовото кръгово кръстовище по булевардите "Цар Освободител" и "Липник" в централната част на Русе. Модернизирането на пътното съоръжение е част от проекта "Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" на обща стойност 29,4 млн. лева.

Обновяваното на кръговото кръстовище ще улесни достъпът на обществения градски транспорт, по което минават почти всички автобусни и тролейбусни линии. Вътрешният кръг ще бъде стеснен, като ще бъде обособена трета лента за движение на автобуси и тролейбуси. Ще бъде въведено и гъвкаво управление на светофарните уредби, с приоритетно пропускане на превозните средства от градския транспорт. Под кръстовището ще бъде изграден и модерен подлез с шест изхода, като при пет от тях ще има асансьорни рампи. В средната ивица на бул. "Цар Освободител"ще има и велоалеи. За изпълнението на тези дейности са предвидени 10,5 млн. лева.

Строителните работи ще се осъществяват на етапи, като кметът Пламен Стоилов обясни, че ще се прави всичко възможно да не се създават големи неудобства за шофьорите.
В края на септември бе поставено началото и на друг от общото осемте компонента на мащабния проект - изграждане на подлез при ж.п.-линията за свързване на центъра с кварталите "Родина" и "Чародейка".

Деница Николова заяви, че община Русе е един от най-активните бенефициенти по оперативна програма "Регионално развитие" - за последния период на програмата общината има 12 изпълнявани проекта на обща стойност около 59 млн. лева.
Заместник-министърът подчерта, че се усвояват активно и средства по трансграничната програма България-Румъния. Става дума за 45 проекта, като се управляват 26 млн. евро с румънски партньори.

Николова каза още, че за следващия програмен период община Русе е с ресурс от 34 млн. евро, който ще бъде отново инвестиран за развитие на инфраструктурата в града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов