3 случая на заразени със СПИН са регистрирани в Русе през 2014

Три нови случая на заразени със СПИН са регистрирани в Русе от началото на годината

Това съобщи в интервю за Дарик д-р Елка Юстиниянова – н-к отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ-Русе. Няма данни дали заразените са установени при нарочни изследвания или при тестване при други заболявания. През изминалата година в  Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) са се изследвали общо 1357 души, от които 717 жени и 640 мъже.  От тях 11 са били проституиращи и 4 наркозависими. Раздадени са общо 5000 презервативи.

„Благодарение на нашата работа и на колегите от БЧК, след кампаниите ни за раздаване на спринцовки за еднократна употреба, заразяването със СПИН сред наркозависимите силно намаля“ отчита д-р Юстиниянова. Статистиката показва, че в България ХИВ-позитивните се заразяват най-често при хетеросекуални отношения – 48%, 42 на сто при хомосексуални сексуални контакти, а едва 10 % са наркозависимите.

При изследванията в КАБКИС са установени и 5 случая на хепатит B, 4 хепатит С и 7 на сифилис.

По повод 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН, в град Русе ще се проведат инициативи, които са част от националната кампания на Министерство на здравеопазването. Тази година кампанията преминава под мотото "Да запазим посоката, да продължим пътя!". Тя е адресирана предимно към младите хора на България, с основна цел - да популяризира безопасното за здравето сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Основното послание на кампанията, осъществявана в рамките на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерство на здравеопазването, за поредна година  е „Предпазвайте се! Бъдете отговорни и модерни!".

Инициативите за тестване за ХИВ целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 29 юли 2014 г.

От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица.

На 1 декември, доброволци от младежкия клуб ”Домино” към Сдружение ”Център Динамика” и БМЧК, ще разпространяват информационни материали, презервативи и червени лентички. Организатори на кампанията са неправителствени организации – Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск“, Български червен кръст – Русе, Регионална здравна инспекция – Русе със съдействието на Община Русе. Мероприятията в кампанията са свързани с превенция на рисковото поведение сред младите хора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен