Европейска седмица за тестване за ХИВ

За втора поредна година страната ни се включва в Европейската седмица за тестване за ХИВ

В навечерието на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН - регионалните здравни инспекции в сътрудничество с неправителствените организации организират кампания за изследване, в която всеки желаещ може да провери  своя  ХИВ статус.

Европейската седмица е под надслов „Говори за ХИВ. Тествай се за ХИВ“. Почти всеки втори нов случай на ХИВ в страните от ЕС се открива в късен стадий на инфекцията. Това показва, че трябва да се разшири достъпа до изследване за ХИВ в цяла Европа, за да се осигури  ранното откриване на инфекцията и по-ефикасното лечение и грижи за пациентите.

БАСП е сред организациите в България, които са част от екипа на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. И тази година асоциацията участва в активно в европейската седмица за ХИВ тестване, съобщава БНР.

Според д-р Радосвета Стаменкова, която е изпълнителен директор на БАСП, говоренето за ХИВ и тестването за ХИВ са взаимносвързани дейности. Все още не сме се разделили с рисковото си мислене за СПИН - това на мен не може да ми се случи, а то създава предпоставки за рисково поведение - обяснява д-р Стаменкова. Сред основните препоръки на ЕК в борбата със СПИН е въвеждането на обучение по здравна култура и сексуално образование в училище - припомня д-р Стаменкова и добавя, че все още нагласата за такъв предмет в учебната програма на българското средно училище на съществува.

Оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН от България застрашава дейностите по превенция и контрол на ХИВ /СПИН - категорична е Радосвета Стаменкова. Фондът очаква държавата и общините да предложат варианти за финансиране.

В сърцевината на справянето с ХИВ инфекцията е превенцията. Един от примерите за осъзнаване на нейното предимство е историята на Гас Кейрнс, председател на Коалицията  на хората, живеещи с ХИВ/СПИН във Великобритания  и активист на Европейската група за лечение на СПИН. Гас е носител на вируса и признава, че в началото интересът му е бил изцяло насочен към лечението, но впоследствие все повече се ангажира с кампании, които са насочени към ефективната превенция. „Защото с превенцията знаем кое е ефективно - презервативи и чисти игли и спринцовки - но хората просто не ги използват”. При лечението на ХИВ става дума за медицина и наука. При превенцията - за човешката природа. Най-главното при превенцията е да се разбере защо хората поемат риска да се инфектират с ХИВ или да го предадат на някой друг и как можем да им помогнем да предпазят себе си и партньорите си.

Данните на Националната програма за превенция и контрол на СПИН показват, че над 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили за своя положителен резултат в 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинета. Според д-р Стаменкова спирането на финансирането на програмата ще затрудни съществуването на тези кабинети.

Красимира Атанасова е консултант в КАБКИС към РЗИ - Русе. Красимира е активен участник в европейската седмица за ХИВ тестване. „Страх и срам са основните причини да се отлага тестването за ХИВ“ - споделя Красимира своя опит от работата на терен. Трудно намира обяснение за опасенията от заразяване по време на тестването и в същото време допускането на сексуално поведение, което крие риск от ХИВ инфекцията. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов