21 000 лева от глоби за нарушения на забраната за тютюнопушене

До момента от РЗИ са издадени наказателни постановления на 18 нарушители

38 нарушения на забраната за тютюнопушенето са констатирали инспекторите от регионална здравна инспекция в Благоевград от началото на годината до края на месец септември, съобщи доктор Мария Станчева, Директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ, цитирана от е-79.com. „От началото на годината до месец октомври са извършени 5880 проверки, от тях на обекти за хранени и развлечение-1796, детски учебни заведения-703, лечебни и здравни заведения-950 и други обществени обекти-2207”, сподели доктор Мария Станчева.

До момента от РЗИ са издадени наказателни постановления на 18 нарушители, като общата стойност на финансовите санкции е 21 000 лв., допълни доктор Станчева.

В световния ден без тютюнев дим от здравната инспекция алармираха че все по-голям става процента на децата пасивни пушачи у дома. „57% от българските деца са изложени на пасивно пушене у дома по данни на проучване за здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене.”, поясни Станчева.

Във връзка с тазгодишното мото на деня без тютюнев дим в България „Мамо, татко не пушете, здравето ни съхранете”, експертите от РЗИ Благоевград проведоха редица срещи с деца от детски градини и училища, както и част от техните родители.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)