Какво трябва да знаем за теста за алергии

Животът

19-11-2014, 16:48

Снимка:

Българско Дерматологично Дружество

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК с кръводарителска акция в Русе

Кръводарителска акция организира ГЕРБ в Русе

В седем болници в страната ще се осъществяват безплатни консултации и прегледи за кожни алергии

Във връзка с Шестата Национална Кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания", която ще се проведе в Русе на 1 и 2 декември, малко повече информация за тестуването и неговото провеждане.
За епикутанното тестуване се ползва набор от различни химични субстанции, обединени в серии за тестуване. Най-често се използва Европейската стандартна серия от алергени. 
В някои случаи резултатите могат да бъдат подвеждащи или недостатъчно информативни. Съществува състояние наречено „сърдит гръб“, при което всички тестове се позитивират /фалшиво положителен резултат/ поради силно обособен дерматит. Възможно е да се наблюдават и фалшиво отрицателни резултати, при което субстанция предизвикваща дерматит не позитивира в теста. Поради тези причини , понякога се налага да се проведат серия от тестове в различни времеви интервали.
Епикутанното тестуване на винаги може да даде 100% информация за причините на екземата.
Колко са възможните визити за осъществяването на епикутанно тестване?
Първата визита отнема 15 минути. Алергените се поставят в много малко количество в алуминиеви или пластмасови камери,които се залепят на гърба с помощта на специална хипоалергична лепенка. Камерите с алергените трябва да престоят върху кожата 48 часа и тогава да се отстранят от дерматолога.
Втората визита е след два дни/48 часа по-късно, при ези тестувани на 1 декември, отчитането ще стане на 3 декември, а тестуваните на 2 декември отчитането е на 4 декември/, за да се отстранят камерите с алергените.Кожата на гърба се маркира със специален маркер, за да се определят местата на които са били разположени алергените и да бъдат видими след махането на камерите.
Тези маркери трябва да посочват точните места на алергените за последното отчитане на теста, два дни след първоначалното им поставяне.
Следва отчитане на резултатите.
Важно!
Не трябва да излагате кожата на гърба си на слънце 4 седмици преди епикутанното тестване. Ултравиолетовите лъчи потискат имунитета на кожата!
През периода на теста не плувайте, не търкайте, не правете интензивни физически упражнения, защото камерите могат да се отлепят.
Кожата трябва да бъде суха, не трябва да мокрите или да се изпотявате.

В Русе желаещите да бъдат консултирани, могат да го направят безплатно от 8.00 до 13.00 часа, в кабинет 11, ет.2 на ул. Независимост 2, (над аптека Оптима 11) АСИМП по КВБ Д-р Даниела Грозева, само след предварително записване на тел. 0888 594 144. При необходимост, също без заплащане, пациентите ще бъдат алергологично тестувани. Поради необходимост от технологично време за отчитане на пробите, тестуване ще се извършва само на 1 и 2 декември, а отчитане на резултатите е на 3 и 4 декември на вече тестуваните на 1 и 2 декември! Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов