Нов проект против дискриминация в Русе

„Европейски център по медиация и арбитраж” в партньорство с Областна администрация – Русе започва проект финансиран по ФМ на ЕИП

Новият проект на фондация „Европейски център по медиация и арбитраж” – „За равни права и възможности” в партньорство с Областна администрация – Русе, стартира днес. Проектът е финансиран по втората поката на Програма за развитие на НПО в България на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 15 247,68 евро. Основната цел на проекта е засилване на ролята на гражданското общество в насърчаване демократичните ценности и правата на човека, включително подкрепа на борбата с всички форми на дискриминация чрез повишаване на информираността за правата на гражданите, регистриране и докладване нарушени права на гражданите, включително и институционална дискриминация. Основните дейности, които включва проектът са:

1. Повишаване информираността за правата на гражданите, с акцент върху дискриминацията основана на признак „етническа принадлежност”. В изпълнение на дейността ще се проведат уъркшопи и Кръгли маси за предизвикване на обществен дебат върху националните политики за недискриминация, равни възможности и механизмите за защита.

2. Предоставяне на правна помощ и стратегическо водене на дела при случаи на нарушаване на основни права на гражданите чрез изграждане на Мобилна правна клиника, която ще даде равен достъп до правосъдие на уязвимите групи от малките населени места в Русенска област.

3. Гражданско наблюдение на институции и организации, чрез изграждане на Граждански ресурсен център за защита от дискриминация, който се явява граждански застъпник пред институции и организации за предприемане на съответните мерки за ограничаване на враждебното слово и нетолерантността към различните.

4. Изграждане на капацитет на фондация „Европейски център по медиация и арбитраж” чрез обучение на програмните координатори на „Център по медиация”, „Център за възстановителни практики” и „Център за обществена подкрепа”.

Продължителността на проекта е 12 месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов