Проект учи младежи как да се реализират в живота

Проект„И аз ще успея“ среща младежи от защитени жилища с работодатели

Сдружение „Мулти акт“ започна работа по проект „И аз ще успея!”. Това обявиха днес организаторите на среща с медиите. Проектът цели подобряване на социално-комуникативните и професионални умения на младежите, потребители на социални услуги в град Русе, които често са обект на социално изключване. Младежите, напуснали социални институции и понастоящем ползващи се от резидентна грижа, се нуждаят от постянна подкрепа и солидарност. Въпреки проведената деинституционализация остават открити много въпроси и проблеми, свързани с тяхната същинска социализация. 
С изпълнението на този проект cдружение „Мулти акт“ си поставя за цел да спомогне за предоставянето на равен шанс на всички групи и хора в обществото и да насочи вниманието на обществото към техните проблеми. В рамките на четири месеца ще се организират интерактивни групови занимания, които ще позволят на тези младежи да повишат основните си социални и комуникативни умения, да се запознаят с правата и задълженията си като граждани, да придобият знания как да планират живота си, как да се приобщят към обществото, как да търсят работа и как да се предпазват от измами и експлоатация. По време на проекта ше бъдат организирани и срещи с работодатели, което да позволи на младите хора, потребители на социални услуги, да намерят по-лесно своето място на пазара на труда.

Всичките 22 души, са настанени в трите защите жилища в Русе и са с различна степен на лека умствена изостаналост. Всички те са пълнолетни, като най-големият е на 29 години.

По време на проекта участниците в него ще усвоят умения, как да комуникират, как да планират живота си, какви са правата и задълженията им като граждани, как да търсят и намират работа и как да се предпазват от измама и експлоатация. Ще им се даде възможност да общуват и с други свои връстници, от „външния“ живот, като се организират излети на открито с доброволци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов