Изложба „Кристалите в науката и живота“

Присъства рядка колекция от минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни

Изложба „Кристалите в науката и живота“ е подредена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Тя е посветена на Международната година на кристалографията, която отбелязваме през 2014.

В експозицията може да се види поредицата „Съкровищата на земята“, която представя рядка колекция от минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Показани са и книги по кристалография с научно и научно-популярно съдържание, речници и справочници по темата от фонда на Русенската библиотека. 

Международната година на кристалография 2014 г. чества не само стогодишнината на рентгенова дифракция, което позволи подробното изучаване на кристален материал, но също така и 400-годишнината от наблюдение на Кеплер през 1611 на симетричен вид на ледени кристали, който започна по-широко проучване на ролята на симетрия в материята.

Някои от основните цели на Международната година на кристалографията са да се повиши информираността на обществото за науката на кристалографията  за това как тя е в основата на повечето технологични тенденции в съвременното ни общество; да насърчава образованието и научните изследвания в кристалографията и връзките му с други науки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов