Петър Москов: Здравеопазването ще премине от заплащане за услуга към заплащане за резултат

Здравният министър обеща концепция за реформи в здравната система и конкретен пакет от мерки

Смисълът на пакета от нормативни мерки, които министърът на здравеопазването респективно и правителството ще внесе в проектобюджета за 2015 г., не е да търсим нормативна база за увеличаване на тези разходи, а да намерим базата, по която да започнем пътя, по който системата на здравеопазването минава от заплащане за услуга към заплащане за резултат. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г. Москов увери, че желанието на правителството е този път да бъде започнат.

„Мнозинството, стоящо зад правителството, има ангажимент нивата на финансиране на Здравната каса да не бъдат под нивата на финансиране на актуализираните нива за тази година”, уточни Петър Москов.

Той обясни, че в края на ноември-началото на декември правителството ще излезе с пакет от мерки, който включва доклад за здравето на нацията. „От изводите на доклада ще направим концепция за реформи в цялата система на здравеопазването, след това конкретен пакет от мерки, насочен към ясна финансова прогнозируемост на сектора”, подчерта здравният министър Петър Москов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)