НАП Русе пита: Има ли корупция в администрацията?

За корупция гражданите могат да сигнализират и по телефона

През тази седмица в офиса на НАП в Русе ще се проведе анкета с клиенти, съвместно с Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Русе, съобщиха от институцията.  Едно от неговите мероприятия е проучване на мнението на гражданите – потребители на административни услуги, относно проявата на корупционно поведение от страна на служители в  държавните учреждения. От основаването на НАП през 2006 г. русенската приходна администрация е партнираща институция на областната управа в борбата с корупционните практики и неин представител участва в работата на обществения съвет.

Анкетата е анонимна, кратка и ясна. В първия въпрос се пита имат ли служителите в приходната администрация възможност за осъществяване на корупционни действия и са посочени няколко отговори, с които гражданите трябва да конкретизират дали това са служителите, обслужващи на гише и непосредствено работещи с граждани; експертите, изготвящи документите, предоставящи необходимата информация;  служителите на ръководно ниво или тази възможност е елиминирана от организацията на работа. Вторият въпрос цели да се посочи от клиентите случвало ли се е служител да поиска пари или друг вид нерегламентирана облага за предоставяне на административна услуга.

Офисът на НАП в Русе всяка година провежда анкети със своите клиенти, свързани с качеството на предлаганите услуги и удовлетвореността на русенци от работата на приходните служители.
На телефон 0700 18 700 гражданите могат да подадат и сигнали за корупция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов