Стартира информационна кампания за диабета

Животът

14-11-2014, 15:43

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Половин милион българи са с диагноза диабет

Информационна кампания  във връзка със Световния  ден за борба с диабета започна днес в Бургас и ще продължи до края на месеца. Организатори са Община Бургас, съвместно с РСНЦ "Диабетни грижи", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Катедра "Здравни грижи" - специалност "Медицинска сестра", и Общински младежки клуб "J. J. Cool A".

В рамките на Кампанията се планира да се осъществят посещения в 14 училища на територията на  Бургас и да се обхванат ученици от 6, 7 и 8 класове. На тях ще се представи информация какво представлява заболяването диабет, как да се предпазят от него и кои са рисковите фактори, отключващи диабета. 

Захарният диабет е най-разпространеното ендокринно заболяване, от което страда около 3 % от населението в света. 

Това е хронично заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар, поради нарушено производство на инсулин от задстомашната жлеза и недостатъчната му ефективност.Инсулинът е хормон, който се отделя от т. нар. бета клетки на панкреаса (задстомашната жлеза). Неговата основна задача е да понижава нивото на кръвната захар до нормалните стойности от 3,5 - 5,5 ммол/л.Фактори, които могат да отключат диабета, са наднорменото тегло, неправилен хранителен режим, непрекъснат стрес, заседнал начин на живот и  тютюнопушенето. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов