Световният ден за борба с диабета отбелязваме днес

Мисия Пловдив

14-11-2014, 08:26

Снимка:

diabetal.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Поредицата от събития започва в детската клиника на местна болница

С редица инициативи ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, в Пловдив. Програмата започва в 10.00 часа в една от частните клиники в града, където ще се проведе състезание за деца, лежащи в детското отделение на лечебното заведение, за приготвяне на здравословен сандвич под мотото „Да започнем деня със закуска”. Приготвянето на здравословна закуска ще продължи и от 12.00 до 13.30 часа в един от големите търговски центрове в Пловдив, а от 14.00 до 16.30 часа ще се проведат спортни състезания и среща-разговор с българския алпинист Боян Петров, който е първият българин изкачил смъртоносния връх К2, и който тази година в рамките на 100 дни изкачи общо три 8-хилядника.

Програмата по отбелязване на Световния ден за борба с диабета продължава и в събота и неделя, с ІV-та Национална конференция на децата и младите хора с диабет. Лекции ще изнесат детският ендокринолог доц. д-р Нарцис Калева, д-р Наталия Темелкова, проф. д-р Ива Петкова, д-р Рачо Рибаров и други специалисти.
Съществуват два типа диабет – Тип 1 и Тип 2. При Тип 1 нямаме предварителна възможност да се предпазим, защото това е автоимунно заболяване и то е много по-агресивно и много по-различно от отключването му, от това, което е при другия вид – Тип 2 диабет. Там нещата са различни, защото при Тип 1 диабет човек може да живее дълги години и да не знае, че вече е развил диабет. За него няма външни признаци и симптоми, каквито са при Тип 1 диабет. За да се предпазим от Тип 2 диабет трябва да се храним здравословно, храненето да бъде балансирано, да намалим теглото, да имаме повече движения. 30 минути на ден разходка са препоръчителни.
''За съжаление, знаем колко много деца са затлъстели, а това никак не е добре, защото това е също една предпоставка за отключване на диабет Тип 2'', казва Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. По думите й, през последните години са наблюдава отключване на диабет Тип 1 при децата, което в годините назад не е било така активно и агресивно. ''Знаем в днешно време какъв е животът на децата в училище. Те консумират храни, които не са подходящи за тях. Не искам да обвиняваме училищните столове и детските кухни – напротив. В детските градини успяхме да направим така, че да се промени режимът на хранене и това, което се предлага на децата. Но в училищата това не бих казала, че е доста успешно. Дори и да бъде направено така, че менюто в тези места е съобразено, какво се случва извън тях? Знаем какво се продава в лафките. Другото, което е – физкултурата като учебни часове не са така, както бяха някога назад в годините. Може би и на това трябва да се обърне внимание’’, коментира Елисавета Котова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов