Съкращават сроковете за отчуждаване на частните имоти

Лиляна Павлова: Промените се налагат заради изостаналите значими европроекти

Сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради „обществено значими проекти” ще се съкращават, а процедурата ще се ускори.

Това решиха на първо гласуване депутатите във временната правна комисия с промените в Закона за държавната собственост, предаде БНР.

Текстовете касаят отчуждаване при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Предложените правила предвиждат спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството.

„За да сме сигурни, че това равностойно обезщетение ще бъде осигурено, предлагаме и две допълнения в този процес, а именно, при въвод във владение на инвеститор в съответния обект за строителство да се предвиди механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за изпуснати ползи на собственика на този имот за времето, в което той е водил дела за това обезщетение до влизането в сила на вече окончателния акт на съда за отчуждаване и увеличаване, например, на сумата на обезщетение”, поясни министър Лиляна Павлова.

„Промените се налагат заради изостаналите значими проекти, за които страната ни може да загуби европейско финансиране”, обясни Павлова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов