Специалисти борят детското затлъстяване

Родителите са виновни за нездравословните навици на децата

По последни данни всеки трети първокласник е с наднормено тегло. В седмицата за борба със затлъстяването специалисти от Регионалната здравна инспекция в Русе чрез състезателни игри разясняват на децата в училищата и детските градини как да се хранят и живеят здравословно, предаде БНР.

„Случва се да се мусят на овесените ядки, но ние им обясняваме колко са полезни и постепенно се стремим да им изградим вкусови качества, които да предадат и на техните деца”, обясни Теменужка Тодорова, която отговаря за менюто в детска градина”Червената шапчица”. Там всичко е съобразено с нормите за здравословно хранене. Понякога обаче децата пренебрегват усилията на готвачите.

Според специалистите родителите са виновни за нездравословните навици на децата, защото в забързаното ежедневие самите те се хранят с вредни храни.

Наднорменото тегло при децата води до диабет и сърдечно – съдови заболявания. Решението е в балансираното хранене – половината от менюто ни трябва да е от пресни плодове и зеленчуци препоръчват специалистите. Да не пренебрегваме и спорта.

„От ангажименти, докато се справят със задачите си, родителите дори предпочитат децата да са пред телевизора и компютъра, а трябва да ги извеждат навън, да се стимулират спортните занимания”, коментира Мария Борисова – старши инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”.

Данните при възрастните също са стряскащи, разясняват експерти. Почти половината българки са над нормата, а 60% от мъжете тежат повече от необходимото.

Затова специалистите съветват- независимо от килограмите, никога не е късно човек да започне да живее здравословно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов