В Русе няма да има бежански център

Има потвърждение от Агенцията за бежанците, заяви депутатът Искрен Веселинов

В Русе няма да бъде разкрит бежански център, съобщи народният представител от 19-ти МИР - Русе от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Искрен Веселинов. По думите му, лично председателят на Държавната агенция за бежанците полковник Николай Чирпанлиев гарантирал, че няма подобни планове нито за 2014, нито за 2015 година.

„Следим ситуацията отблизо. Доколкото сме запознати, прокуратурата търси помещения за временен арест на нелегалните имигранти. Това обаче се тълкува от някои, като образуването на бежански лагер или център. Има специален закон, който регламентира разкриването и дейността на бежанските центрове. В тази връзка проведох среща с полковник Чирпанлиев в Народното събрание. Той категорично отрече подобна възможност, като ме увери, че такова предложение не е поставяно на дневен ред нито за тази година, нито е залягало в плановете на Агенцията за догодина. Полковник Чирпанлиев ми сподели дори, че въобще не се предвижда разкриването на нови центрове в България“, каза русенският депутат.

Веселинов припомни в тази връзка, че от „Патриотичен фронт“ са заявявали нееднократно позицията си за засилването на мерките за ограничаване на нелегалната имиграция. „Ние настояваме за изграждане на стена по цялата граница с Турция, което би намалило значително и дори би спряло натиска върху страната ни“, допълни депутатът.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)