В МБАЛ-Бургас ще правят ремонт на Родилното отделение

Ще има нови три родилни зали, две опарационни, чакалня за близки на родилките, нов вътрешен аснсьор

Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще бъде изцяло преобразено благодарение на нов проект, който вече е готов. Проектът засяга реконструкцията на родилния блок на първия етаж, както и Отделението по неонатология на третия етаж в Хирургическия корпус. Ремонтът ще бъде извършен според всички европейски и световни изисквания за такъв тип отделения, със специални антибактериални материализа стени и подове. Той предвижда обособяване на три самостоятелни родилни зали,панорамен вътрешен асансьор, който ще отвежда родилките директно от корпуса до третия етаж. Сега се ползва външен асансьор, а самостоятелна родилна стая има само една. Предвидена е и специална вътрешна зала – чакалня за близки на родилките, както и две операционни. Втората операционна ще бъде в изолатор – за родилки с тежки инфекции. Предвидено е изцяло ново вътрешно разпределение на родилния корпус, с осигуряване и на нови помещения за медицинските екипи.
Ремонтът в неонатологията включва изграждане на изцяло нова климатична инсталация. Проектът вече е входиран в Министерството на здравеопазването, за да получи средства от капиталовата програма. За реконструкцията са нужни близо 1 млн.и 200 хиляди лева. „Постигнато е съгласие между бургаските депутати от всички парламентарни групи да се лобира тези средства да бъдат отпуснати, за да могат бургаските родилки да получат още по-комфортни условия”, коментира началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. След реконструкцията, Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще стане най-голямото в цяла Източна България. И сега то е на първо място по брой раждания в Югоизточен планов регион (който включва Сливен, Ямбол и Бургас). Тук годишно се раждат близо 2000 бебета.
МБАЛ-Бургас има разработени още няколко проекта, които също чакат финансиране от МЗ. Това са проектът за ново Спешно отделение, както и за ремонт на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център).


--



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов