Почитаме Свети Мина

Празнуват Мина, Минка, Минчо, Виктор и Виктория

Православните християни почитат днес Свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

С решение на правителството от 2010 г. 11 ноември е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София - Обрадовският манастир. Православните вярват, че там се пази чудодейната икона на светеца.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч през 296 година.

Според житието, като войник и православен християнин Светият Великомъченик Мина е служил под командването на Фирмилиан в Котоуанския военен окръг, в Малоазиатската област Фригия, която била подчинена на римския император Диоклетиан /284- 305г./

Императорът издал заповед да бъдат жестоко преследвани и наказвани всички християни в империята, които не почитали римския пантеон. Тогава войникът Мина, обхванат от християнска ревност, оставил войнишката служба и от силна привързаност и обич към Бога отишъл и прекарвал в пустинята в пост и денонощна молитва.

След време, като укрепил духа си, оставил пустошта и отишъл в град Котуан, в който се устройвали езически тържества. Всред събора той проповядвал с висок глас. Управителят на града Пиррос, веднага заповядал да го доведат при него, където изпостникът изповядал: " Аз съм слуга на Иисуса Христа, който е цар на небето и земята".
След продължителни нечовешки мъчения светият мъченик отвръщал на мъчителите си: " Христов съм от много години и християнин ще остана за всякога". Тогава управителят на града заповядал мъченика да бъде посочен с нож, а тялото му да се изгори с огън, защото не е послушал царските заповеди да се поклони на идолите.

Не след дълго светите останки било пренесли в Александрия и там били погребани с почести. Сетне на това място била построена църква на името на светия великомъченик Мина, където по неговите молитви ставали множество чудеса.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов