Президентът Росен Плевнелиев награди русенци с орден

Русенките, организирали протестите срещу хлорните обгазявания

Президентът Росен Плевнелев удостои с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева,  Албена Велкова и покойната Вяра Георгиева, които са учредили  Движение за самозащита на Русе, огласено публично на 28 септември 1987 г. Вяра Георгиева беше удостоена с държавното отличие посмъртно;

Също орден получи и политикът и общественик Тодор Цанев, излежавал присъда в „Белене“ заради опозиционна дейност. След 10 ноември 1989 година е бил сред  инициаторите за създаване на Съюза на демократичните сили, пръв негов председател и пръв кмет на Русе след демократичните промени.

Росен Плевнелиев отбеляза, че българското гражданско общество има стабилни фундаменти и е символ на силен морален заряд дори в най-тъмните времена и най-тежките изпитания. „Доказателството за това сте Вие!“, обърна се президентът към удостоените с ордени и техните близки, които присъстваха в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава призова историята на свободолюбивите българи, отстоявали правата си по време на комунизма, да не се забравя и да се разказва на младите поколения.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов