Задава се край на парламентарния туризъм

Новините

10-11-2014, 07:32

Снимка:

БТА

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутатите ще могат да се записват най-много в три делегации

Депутатите вече няма да могат да членуват в 50 или в 80 групи за приятелство, а най-много в три. Това предложение за промяна в правилника на парламента е внесено от левия депутат Кристиан Вигенин, но се подкрепя и от колегите му от мнозинството. Така много рязко ще се ограничи парламентарният туризъм, при който в минали парламенти народните представители кръстосваха континентите за сметка на Народното събрание или на приемащата държава. 

В 41-вото народно събрание имаше 81 групи за приятелство. Тогавашният депутатът от ДПС Касим Дал се беше записал в 54 от тях, пръснати на различни точки от света, Хасан Адемов - в 51 групи, а човекът на Яне Янев Дарин Матов - в 50. В 42-рото народно събрание също бе огромен интересът към парламентарния туризъм. Само за година депутатите кръстосаха четири континента и пръснаха за задгранични командировки над 230 000 лв. Най-скандален бе случаят със Страхил Ангелов, който като шеф на групата за приятелство със Сирия отиде там инкогнито, без знанието на парламентарния шеф и на външния министър. Още тогава бившият дипломат номер едно Кристиан Вигенин настоя съпартиецът му спешно да освободи шефското място в групата за приятелство.

В миналия парламент една от най-многобройните групи за приятелство беше Япония, с 53-ма членове, заради възможността да пътуват до Страната на изгряващото слънце. 38 се писаха приятели на Куба, а 34 - на Виетнам.

Вигенин предлага групите за приятелство вече да се наричат делегации за връзка с чуждестранни парламенти и задължително да се отчитат след всяко пътуване. Това ще става освен с писмен доклад до шефа на парламента, така и пред външната комисия в НС, ако обсъжда въпрос, който касае кръга на компетентност на делегацията.
„Склонен съм да подкрепя тази промяна“, каза шефът на временната правна комисия Красимир Ципов. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов