Русенските данъчни в акция

Търсят длъжници в ресторанти и автомобилни сервизи

Днес служители от офиса на НАП в Русе  иззеха  596  лв. от каси на длъжници към бюджета в кампания на Националната агенция за приходите, проведена в цялата страна.  Екипите  описаха и иззеха касовата наличност в 1 известен в града ресторант, принадлежащ на фирма с почти 104 800 лв. данъчно-осигурителни задължения и от 1 обект за техническо обслужване и ремонт на автомобили и мотоциклети, чиито собственик продължително време не е издължил над 5000 лв.


Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки, че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП. За пръв път в страната тя е приложена от русенските публични изпълнители през есента на 2008 г.  Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като например, дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.


В сайта на НАП – www.nap.bg в сектора „Услуги“ е поместен публичния списък на агенцията „Длъжници, платци и издирвани лица“ за дългове към данъчно-осигурителната система над 5000 лв.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов