Световен рекорд в "Книгата на Гинес" за нов супербърз микрочип

Терахерцовият чип ще бъде използван в комуникационни мрежи с много голям капацитет

Нов световен рекорд е бил записан в „Книгата на Гинес“ за най-бърз компютърен микрочип.

Процесорът представлява усилвател за сигнали и фукционира с 1 един трилион цикъла в секунда или 1 терахерц, пише Live Science.

Това е 150 милиона цикъла по-бързо от предишния рекорд от 850 гигахерца, поставен през 2012 г., отбелязват от Northrop Grumman – компанията, разработила устройството с финансиране от Пентагона.

Терахерцовият чип ще бъде използван в комуникационни мрежи с много голям капацитет, системи за заснемане на изображения с висока резолюция и спектрометри, които могат да засичат химикали или експлозиви, посочва Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона.

Устройството усилва мощността на сигналите, което е необходимо при генерирането и засичането на сигнали с висока честота.

„Ако чипът беше автомобил, той щеше да се движи с над 51500 км/ч“, казва програмният мениджър в компанията Бил Дил.

В същото време размерите му са на кристалче трапезна сол.

Потенциалните приложения включват системи, които ще позволяват на самолетите да „виждат“ в мъгла или пушек, казва още специалистът в Northrop Grumman.

Устройствата могат да проникват през зони с ниска видимост, тъй като функционират в област на електромагнитния спектър между микровълните и видимата светлина. В медицината терахерцовата технология би могла да се използва за заснемане на изображения с висока резолюция на изгаряния. Такава система би различила изгаряне от втора и от трета степен, предава „Фокус“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)