100 години от рождението на финландката Туве Янсон в Русе

Изложба за известната писателката и художничката в русенската библиотека

Днес в Регионална библиотека “Любен Каравелов“  се откри изложба „Туве Янсон – живот и творчество“ по случай сто години от рождението на финландската писателка и художничка. Изложбата се организира съвместно от Русенската библиотека и Посолството на Финландия в България. Тя обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката и включва репродукции на сюрреалистичните ѝ картини от 30-те, модернистичните ѝ произведения от 50-те и по-абстрактното ѝ изкуство от 60-те и 70-те години на XX в.

На откриването присъстваха представители на местната и държавната власт и съветникът в Посолството на Финландия Таня Грен. Фоайето на библиотеката, където е подредена изложбата, бе изпълнено от много младежи и ученици, любители на творчеството на финландската писателка и художничка.

Туве Янсон е художник, илюстратор, писател и автор на обичаните от малки и големи книги за муминското семейство. Тя разгръща своя талант в различни сфери на визуалните изкуства и се превръща в един  от ключовите финландски творци след Втората световна война.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов