„На върха на ножа” - състезание за аматьори - готвачи в Русе

Кулинарното предизвикателство е за първи път

12 аматьорски отбора ще мерят сили в първото по рода си кулинарно състезание в Русе, наречено „На върха на ножа“. То се организира от Клуба на професионалните готвачи в Русе, Професионалната гимназия по туризъм и ресторант „Балкантурист“, като в него ще се включат представители на различни обществени институции и ученици от гимназията. Състезанието ще се проведе на 8 ноември в култовия  ресторант „Балкантурист” в Русе.

Идеята за състезанието за аматьори е на клуба на професионалните готвачи, които искат да издигнат на ново ниво кулинарното изкуство в Русе. Журито ще бъде с председател шеф Ивайло Димитров и още двама представители на клуба на професионалните готвачи – Живко Димитров и Петър Атанасов

Всеки отбор ще се състои от двама участници – един общественик и един ученик. Поканени са да се включат областната и общинската управи, Общинският съвет, Русенска митрополия, Инспекторатът по образование, Драматичният театър, Русенска опера, Историческият музей. Отборите ще се състезават по регламента на Световната асоциация на професионалните готвачи. В рамките на час и половина ще трябва да се приготви основно ястие в две еднакви порции, като едната ще бъде за дегустация от журито, а другата ще бъде подредена в кулинарна изложба. Надпреварата ще бъде отворена за публика, която ще може да наблюдава събитията на две видеостени.
 
 
Ще се оценяват процесът на подготовка и почистване на работното място, последователността и начина на приготвяне на ястията и използването на модерни технологии, презентирането и сервирането, както и органолептичните качества – вкус, цвят, визия.
 
Следващото кулинарно събитие ще бъде конкурсът за най—добър готвач сред професионалистите, който ще се проведе на 29 и 30 ноември в Русе.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов