Ще строим два нови моста по река Дунав

Мостът Русе-Гюргево се разширява

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова съобщи в Русе, че следващата седмица в Букурещ ще бъде подписан меморандум за проектирането на двата моста  Никопол – Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш. Финансирането за това ще се търси по програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2014 – 2020 година. Изграждането на мостовете най - вероятно ще стане чрез публично - частни партньорства. Разширението на Дунав мост между  Русе – Гюргево също е планирано за този програмен период, но финансирането му като част от европейски коридор, ще бъде търсено от ОП ” Транспорт”.

Министър Ангелкова инспектира в Русе изграждането на Речния информационен център, от който ще се управлява цялата система за проследяване и събиране на данни за корабоплаването в българския участък на река Дунав. Сградата е построена и оборудвана за 6 милиона лева, като част от целия проект, който е за над 42 милиона лева. Според министъра, до месец и половина Речният  информационен център трябва да влезе в експлоатация. Вече са готови 16 комуникационни точки по българския бряг, откъдето се предава информация, обучени са 15 служители, които да работят като отделно поделение за обслужване на системата.

По повод честите пътно-транспортни произшествия по пътя Русе – Бяла, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова съобщи, че през следващия програмен период е заложено само проектирането на скоростен път между Русе и Велико Търново. „Ако останат средства от предвидените 1 милиард и 900 хиляди евро за 2014 – 2020 година, то тогава може да започне и строителството”, допусна министър Ангелкова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов