Доживотен затвор за Чеци поиска прокуратурата

Повече от три години след убийството в Борисовата градина най-после започнаха пледоариите

Прокуратурата поиска доживотен затвор при първоначален строг режим за Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на Яна Кръстева. Обвинението настоява и за уважаване в пълен размер на гражданския иск на семейството на Яна.

След като на няколко пъти делото срещу Чеци се отлага заради забавена експертиза, днес СГС я отмени. По настояване на защитата на Чеци експертизата на салфетка с петно с неясен произход бе счетена за ненужна и след като страните нямат други доказателствени искания, делото влезе във финалната си фаза.

Така повече от три години след убийството в Борисовата градина най-после започнаха пледоариите по делото. Според държавното обвинение след концерт Яна се запознала в заведение с Русинов. След като се напила с уиски, той е осъществил полов акт с нея, въпреки че тя се е съпротивлявала. Той е разтворил краката й насила със своите и е притиснал дихателните й органи, като я е задушил до смърт.

Обвинението твърди, че Яна е осъзнавала до последно бавната си и мъчителна смърт, като това демонстрира безчовечност от страна на обвиняемия. По тялото на починалата имало и много кръвонасядания и травми. Според държавното обвинение вината на Чеци се потвърждава и от действията му след убийството - той е закупил билети за чужбина и то за страна, с която нямаме договор за екстрадиция.

Представителите на Софийска градска прокуратура бяха категорични, че три експертизи - медицинска, техническа и ДНК експертиза, извършена в Австрия, уличават Чеци в лъжа за твърдението му, че си тръгнал, когато Яна била все още жива.

Юристът, който представлява семейството на убитото момиче, намери сигурен знак за вината на Русинов в това, че кръвта на Яна и спермата на Чеци били нанесени едновременно на салфетка, открита на местопрестъплението, което сочи, че по време на осъществяването на половия акт тя вече е била окървавена, тоест той се е случил насилствено. Носът и устните й били разбити, като трупът имал и множество травми по лицето и ръцете, което според адвоката е сигурен признак, че Чеци се опитвал да потуши съпротивата и виковете й за помощ.

Частното обвинение посочи като улика и разминаванията в показанията на подсъдимия - първоначално Чеци твърдял, че бил пил и пушил трева въпросната вечер и не бил в кондиция да помни нищо друго освен това, че оставил Яна жива. Като станали ясни обстоятелствата по делото, той почнал да разказва с подробности какво и как правили двамата с Яна, като по думите му тя сама събула дънките си, а той се подпирал с една ръка на земята, за да не я притиска с тежестта си.

До момента той признавал само моралната си вина, че на сутринта си тръгнал, докато Яна спяла, и я е оставил сама. Адвокатът на родителите на Яна поиска най-тежкото възможно наказание от закона. Междувременно Чеци остана несмутен по време обявяването на всички детайли по особено жестоката смърт на Яна, като старателно води записки по всичко, казано от обвинението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов