В Шотландия записват бакалавърска степен безплатно

Около 2 000 българи заминават да учат всяка година в Обединеното кралство

Близо 70 класа, или 1900 абитуриенти заминават да следват в Обединеното кралство всяка година, сочи статистиката на Британския съвет в София, цитирана от „Преса”. Не по-малко от 12 000 българи са заминали да следват на Острова през последните 20 години след завършване на средното си образование. Интересът расте заради високото качество на образованието и гъвкавите социални пакети за студентите. Гарантиран кредит ще получи всеки българин, приет там, който няма възможност да се издържа сам.
Таксите са от 3500 до 9000 паунда на година. Отделно студентите имат право да кандидатстват и за месечни помощи за издръжка - до 400 паунда. Изплащането на кредита започва след дипломиране, и то при достигане на най-малко 15 000 паунда годишен доход. Ако това не се случи, дългът се опрощава, поясниха образователните консултанти.
Атрактивни са и шотландските държавни университети, където желаещите могат да запишат бакалавърска степен безплатно. Там и издръжката е много по-ниска, отколкото в Лондон. Желаещите трябва да знаят, че януари е крайният срок за подаване на документи. Кандидатствалите по-рано са с предимство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов