София Филм Фест предлага в Русе още хитови заглавия

Русе Лайф

18-10-2014, 10:46

Снимка:

софия фил фест

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„София филм фест” гостува в града на първата кинопрожекция

За пети път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ гостува в Русе

Програмата днес и утре в голямата зала на Доходното здание

През третия и четвъртия ден от своето гостуване в Русе, София Филм Фест, ще предложи на русенската публика следната атрактивна програма. Входът е свободен.

18 октомври

11:00 ч. – OK Shorts

От 11 ч. на 18 октомври (събота) София Филм Фест ще представи една специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителят на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест „Казабланка” на Кольо Карамфилов, „Чест” на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през миналата и тази година и „Жената от фара” на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби ще могат да видят кинолюбителите в „ОК Shorts” – това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево („Почивка на морето”), Истанбул („Да изчезнеш в тъга”) и Клуж („Сянка на облак”).

18:00 ч. – „Краят на омагьосания кръг”, 100’, реж. Феликс ван Хрунинген
 
Един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне от 18 ч. с русенската публика – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?...

20:00 ч. – „Географът си пропи глобуса”, 120’, реж. Ал. Веледински

От 20 ч. публиката ще има възможност да се срещне с един изключителен филм на руския режисьор Александър Веледински. В „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски.

Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му... докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река...

19 октомври

11:00 ч. – „Снежанка”, 104’, реж. Пабло Бергер
 
Фестивалният ден започва в 11 ч. с интригуващата черно-бяла приказка „Снежанка”, дело на режисьора Пабло Бергер. Ако „Артистът” е обяснението в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то „Снежанка” отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

Младата Кармен е нашата Снежанка – дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си – танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка…

18:00 ч. – „Шоково състояние”, 93’, реж. Андрей Кошак

С начален час 18:00 е предвидена прожекцията на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние”, копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Филмът разказва една история за загубването и преоткриването на силата на честността. „Шоково състояние” е черна комедия за капитализма и променящите се ценности на обществото през последните 20 години, които напълно преобразиха източноевропейските страни.

Историята на филма започва на празника на трудa 1-ви май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова шокиран, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. И понеже състоянието му не се променя ни най-малко, не след дълго го настаняват в клиника за душевно болни. Когато дванадесет години по-късно Петер излиза от амнезията, действителността изцяло се е променила. Жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са пораснали, а родината Югославия вече я няма. Всички се стремят да станат европейци; всички искат скорострелно да се превърнат в капиталисти. Петер поема нещата в свои ръце.

20:00 ч. – „Миграцията на паламуда”, 90’, реж. Людмил Тодоров, представен от екипа на филма

В 20 ч. ще започне специалната прожекция на най-новия филм на режисьора Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда”. Гости на публиката в Русе ще бъдат младите актьори Никола Стоянов и Владимир Зомбори, които ще представят филма, ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на зрителите. „Миграцията на паламуда” прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Оператор на филма е Рали Ралчев, а ролите са поверени на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.

Филмът разказва за двама бащи и техните синoве, които се борят с трудния живот на село. Начините им за оцеляване са парадоксални и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, а именно – до никъде, вместо с униние, се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат. „Героите ми твърдо вярват, че ще накарат паламуда, който не може да мигрира, да доплува от Черно море в река Янтра и това по някакъв начин отразява идеята и духа на целия филм”, споделя режисьорът.
 
София Филм Фест на път – Русе се провежда в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата 2014 и е част от кампанията „Русе – град на свободния дух”. Събитието се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, с подкрепата на Национален Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.




Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)