С гумени куршуми ще гонят мечките в Карловско

До момента представители на РИОСВ са извършили 10 проверки по подадени сигнали

Съвместна работна група от представители на МОСВ, РИОСВ - Пловдив, Дирекция Национален парк "Централен Балкан" и Изпълнителната агенция по горите посети кв. "Сушица" в Карлово, където през последния месец зачестиха сигналите за нанесени щети от кафява мечка. На място експертите са констатирали съборени кошери и разчупени пчелни пити. От тази вечер ще бъдат сформирани дежурни групи, които ще охраняват района. Те ще прогонват мечките с гумени куршуми, докато не бъдат монтирани електропастирите. РИОСВ – Пловдив ще осигури монтажа на 2 електропастира на място днес.

Комисията от експерти, посетили района, е взела решение и да бъдат поставени хранилки с ябълки, царевица и други продукти, с цел отдалечаване на кафявата мечка от пчелините и населеното място.

До момента представители на РИОСВ – Пловдив са извършили 10 проверки в района на Карлово и Калофер по подадени сигнали. Съгласно Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча всички щети, нанесени от кафявата мечка се заплаща от Министерството на околната среда и водите.  

Комисията от експерти установява на място нанесените щети. Те ще бъдат изплатени по законовия ред. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)