Прегледи за остеопороза в Русе

„Да запазим костите си здрави”

На 20 октомври ежегодно се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Фокусът на тазгодишната кампания, провеждана под егидата на Международната фондация по остеопороза е здравето на костите при мъжете.
В рамките на събитието със съдействието на Община Русе в Клуба на пенсионера– ул. „Алеи Възраждане“ 86,  на 17 октомври, петък от 10,00 до 16,00 часа  ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави !“.
Посетителите ще могат да чуят беседи за профилактиката при мъжете и жените, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност, съобщават от Община Русе.
По традиция през месец октомври в страната се провежда масова информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването.
Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по- добро здраве на костите.
Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.
Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот.Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи и при двата пола.
При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата.Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури  в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените, съобщават още от Община Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов