Карловската мечка става агресивна, лапа наред мед от пчелините

Животът

14-10-2014, 13:12

Снимка:

novini.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Местните пчелари искат помощ и електронни пастири от МОСВ

Мечката от Карловския край е започнала да става агресивна, свидетелстват местни хора.

Всяка вечер тя се спускала от Балкана до карловския квартал Сушица и опапквала медът от кошерите на пчеларя Стоян Иванов, разказва самия той. Мъжът се принудил да стои на нощна стража, за да опази пчелина си от набезите на гладния мечок.

"И тази нощ бяхме с приятеля ми там. Тя се появи малко след 21 часа и веднага се упъти към един кошер. Имахме прожектори на главите и по един в ръката. Викахме, но тя не реагира. Дори тръгна към нас, като през цялото време ръмжеше. Кучето я спря, все пак като залая тя се оттегли", разказва Стоян.

Пчеларят се оплаква, че мечката става все по-нагла и вече не реагира на никакви опити да бъде сплашена - нито на пиратки, нито на светлини, нито на подвиквания.

Тази сутрин той установил, че мецаната е нападнала и другия му пчелин, който е 200 метра по-надолу от мястото, което мецата посещава обикновено. Макар там да има постонно човек, гладната мечка разбила един кошер и изяла меда му. Повече няма да ходя там, не мога да рискувам, заяви пчеларят. До момента мечката е унищожила 10-12 кошера в горния пчелин, а вече се мести и към долния.

Шестима пчелари от региона вече са подали молба до Министерството на околната среда и водите за предоставяне на електронни пастири за техните пчелини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов