Водачът на русенската листа на „БСП лява България” се отказва от парламента

Животът

13-10-2014, 17:01

Снимка:

sedmicata.com

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Професор Христо Белоев остава ректор: „Това решение не беше лесно”

Водачът на русенската листа на "БСП лява България" проф. Христо Белоев, който беше избран за депутат, е решил да остане ректор на университета. Това съобщава той днес в писмо до медиите. След оставка на Белоев като избран депутат, мястото му в парламента трябва да бъде заето от Добрин Данев. Той е бе депутат и в предишното народно събрание, а на последните избори след преференциалния вот от пети се нареди втори в листата.


Писмото си ректорът професор Белоев е озаглавил „Трудно решение и морален избор” . В него той подчертава, че дълго е мислил къде ще бъде по-полезен в Парламента или в Русенския университет. Решението е :”Ще остана в Русе, в Русенския университет, за да продължим и доразвием заедно с Вас всички дейности, които започнахме в регионален, национален и международен мащаб.” Белоев споделя, че, „По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят”.


Ректорът на Русенския университет заявява в пространното си изложение, че и извън парламента той участва в законодателни инициативи, като заместник - председател на Съюза на ректорите, член е на четири национални комисии, привлечен е като консултант и работи активно по промени на нормативни документи на Българската академия на науките и на Селскостопанската академия. Професор Христо Белоев напомня, че има  сериозни ангажименти към редица международни образователни институции и е член на редакционните колегии на над 10 български и чуждестранни научни списания.

Във втората част на писмото си ректорът изрежда постиженията на Русенския университет, като акцентира върху благоустройството на сградата и построяването на „Канев център”. „Инициатори и координатори сме на мащабни европейски проекти, като в последната ни европейска тематична мрежа участват 67 университета и фирми от 35 страни. Изпращаме много наши преподаватели и студенти да специализират и учат във водещи западни университети.” - пише професор Белев. „Правим го, за да превърнем Университета в знакова, емблематична институция, с която Русе да се гордее”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов