Започна анкетното изследване „Европейско здравно интервю”

В Русенска област извадката ще включва 144 домакинства

През октомври Националният статистически институт чрез Териториалните статистически бюра в страната стартира провеждането на анкетно изследване „Европейско здравно интервю - 2014”. То е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС. Изследването се провежда на всеки пет години по обща методология и единен въпросник във всички държави - членки на ЕС. Задължението на страната ни за провеждане му е определено в Регламент (ЕС) № 141/2013 на Комисията относно статистиката, основаваща се на Европейската система за здравни интервюта.

На територията на област Русе размерът на извадката включва 144 домакинства, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече навършени години. През периода октомври 2014 - януари 2015 година избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори - служители на ТСБ - Русе за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.  Териториалното разпределение на извадката включва следните населени места: градовете Русе, Бяла, Глоджево и Сливо поле и селата Басарбово, Смирненски, Стамболово, Ивяново и Каран Върбовка.

Конфиденциалността на получената информация е гаранттирана съгл. разпоредбите на глава Шеста чл.25, 26 и 27 от Закона за статистиката. Националният статистически институт е вписан в Регистър на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри като администратор на лични данни с идентификационен номер 0030229. При посещенията анкетьорите ще се легитимират със служебни карти.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Европейско здравно интервю“ може да се намери в рубриката „Статистически данни” - „Здравеопазване“. Допълнителна информация може да се получи и на телефон (082) 811 417, отдел „Демографска и социална статистика  в Териториално статистическо бюро - Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов