Носител на Нобелова награда идва за празника на МУ-Плевен

Носител на Нобелова награда за медицина идва в Плевен за честване 40-годишнината на Медицинския университет

Носител на Нобелова награда за медицина идва в Плевен за честване 40-годишнината на Медицинския университет, предава БТА.

Проф.д-р Харалд цур Хаузен е получил световното признание през 2008 г. за свое откритие в областта на рака на шийката на матката на базата на което са създадени две ваксини, предпазващи жената от онкологичното заболяване, посочи проф.Томов. Световноизвестният учен ще изнесе академична лекция на 28 октомври т.г. от 10.30 ч. в зала "Магнум" на Втора клинична база, където ще бъде удостоен с най-високото звание на университета "Доктор хонорис кауза". По повод 40-годишнината за трети път в града ще гостува и още един световноизвестен медик - проф. Хасуми, който също ще получи званието "Доктор хонорис кауза", каза проф. Томов.

Гостът е автор на ваксина и на уникална методология за лечение на тежкоболни от онкологични заболявания. С негово участие в Плевен на 24 и 25 октомври ще се състои Осмата национална среща на Международната изследователска фондация "Хасуми-България". По време на честването ще се състоят 12 значими прояви под мотото "Юбилеен месец на науката".

В Плевен се събират медици със световни постижения от над 20 държави. Участниците в различните форуми са над 500 - лекари-откриватели, преподаватели, студенти, клинични специалисти. Най-високото достижение на Медицинският университет за 40 години е утвърждаването му като авторитетен иновационен медицински център с национално значение - познат в цял свят, отбеляза проф. Томов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов