Трима с Нобелова награда за LED осветлението

Новините

07-10-2014, 15:09

Снимка:

fashioningtech.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това са японците Исаму Акасаки, Хироши Амано и американецът Шуджи Накамура

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за физика за 2014 година съвместно на японците Исаму Акасаки, Хироши Амано и американеца Шуджи Накамура, съобщиха от Нобеловия комитет. Те получават наградата за изобретяването на ефективни сини светодиоди, които са източници на силна светлина и са енергоспестяващи - LED осветлението.

Откритията им от началото на 90-те години на XX век водят до фундаментална трансформация на осветителните технологии. Червените и зелените диоди са открити отдавана, но без синя светлина, белите LED лампи не могат да бъдат създадени. Сините светодиоди бяха предизвикателство за учените в продължение на три десетилетия.

Акасаки е работил заедно с Амано в Университета Нагоя, докато Накамура е работил към малка компания в Токушима. Техните изобретения са революционни. Докато през XX век масово се използваха лампите с нажежаема жичка, то през XXI век ще бъде водещо LED осветлението. Акасаки е японски гражданин, който е роден през 1929 година в Чиран. Получава докторска степен в Университета Нагоя през 1964 година. Професор в няколко университета в Япония.

Амано е японски гражданин, роден през 1960 година в Хамамату. Завършва докторат през 1989 година в Университета Нагоя. Професор е в същия университет. Накамура е американски гражданин, който е роден през 1954 година в Иката, Япония. Завършва докторат през 1994 година в Токушима, Япония. Професор в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Миналата година бе връчена на Франсоа Енглерт и Питър Хугс. Белгийският физик и британският му колега са известни с откриването на "Божествената частица".

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара). Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов