В Казанлък стартира проект за нови социални услуги

„Разкриване на резидентен тип социални услуги в гр.Казанлък” е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2014

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот на деца и младежи с увреждания, настанени в специализирани институции, чрез реализиране на устойчив модел на деинституционализация и да се създадат условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване.

В рамите на проекта ще се разкрият резидентен тип социални услуги в 3 Центcъра за настаняване от семеен тип и 1 Защитено жилище в гр. Казанлък. Тук ще се предоставят качествени резидентни грижи за деца и младежи с увреждания; ще се създаде среда близка до семейната, при която децата и младежите ползватели на новоразкритите услуги ще получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа; ще се осигурява възможност за децата и младежите да участват във всички аспекти на живота на общността, включително да посещават местни детски градини и училища, да ползват местните здравни, транспортни и други обществени услуги. С проекта ще се създават нови работни места в сектора на социалните услуги и осигуряване на възможност за преодоляване на бедността за безработни хора  и специалисти в трудоспособна възраст от община Казанлък.
Центровете, в които ще се настаняват деца и младежи, имат капацитет 12+2 деца от 3- до 18-годишна възраст. Защитеното жилище е за младежи с капацитет 8 души над 18 години.
Договорената сума на безвъзмездната финансова помощ за проекта е 919 038,82 лв. Продължителността на проекта е до 31.10.2015 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов