Още един дарителски жест на строителния магнат Игнат Канев

Животът

06-10-2014, 22:40

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съботен джаз в Русе в помощ на село Горни Лом

Много гости и за рождения му ден - приятели и познати от цялата страна

Днес се откри новопостроената сграда на Културен център-читалище  „Канев“ – „Пробуда 1924“ в село Горно Абланово, родното място на строителния магнат Игнат Канев. Построяването на новата сграда стана възможно благодарение на щедрия дарителски жест от 275 хил. канадски долара от страна на г-н Канев
.
На рождения си ден, той и цялото му семейство, са пристигнали в Горно Абланово специално за откриването на читалището. Сред официалните гости на събитието бяха още кметът на Община Борово Георги Георгиев, председателят на Общински съвет Борово - Валентин Панайотов, зам.-кметът на Община Русе Димитър Наков, зам.–кметът на Община Борово Илияна Георгиева собственикът на строителната фирма Диан Василев, архитект Мартин Димитров,  ректорът на РУ проф. Христо Белоев и др.

Тържеството по откриването започна със засаждането на дръвчета и изпълнението на българския и канадския национален химн.
Игнат Канев сподели, че споменът за родината и  родното му място е бил жив и го е топлил през всичките тези години. „Споменът за него никога не ме е напускал. Него сънувах и той ми помагаше да се изправя и да продължа напред, когато ми е било най-трудно, той ме съхрани като българин и до днес“, развълнуван, сподели Игнат Канев пред събралите се гости. „С откриването на това читалище оставаме верни на историческата традиция да почитаме и развиваме вярата, образованието и културата“, допълни той.

Зам.-кметът на Община Русе Димитър Наков прочете поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов по случай рождения ден на г-н Канев. „В този слънчев ден изгрява едно слънце на духовността и културата в Г. Абланово. Духовността и културата е запазила българската нация през вековете. Това, което виждате днес и от днес ще ползвате е гаранция, че духовността ще пребъде и във вашия район, във вашето село“, допълни зам.-кметът. Той се поздрави и с проектантския колектив и строителите, които за сто дни построиха тази сграда.

По повод откриването на културния център ‘Игнат Канев” в село Горно Абланово, заместник-областния управител Станимир Станчев отбеляза, че тези институции в Област Русе винаги са били важен образователен и обединяващ фактор за развитието на младите поколения, които съхраняват местните обичаи и история.
В знак на признателност към големия дарителски жест към родното си село Община Борово удостои с почетен плакет г-н Канев.  Културен център-читалище  „Канев“ – „Пробуда 1924“ от своя страна награди съпругата и двете му дъщери, като ги направи почетни членове на читалището.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов