За първи път се гледа в Русе дело с 46 обвиняеми

Крими

05-10-2014, 20:59

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

35 процента е избирателната активност към 17.30 в Русенски район

Осем ще бъдат допълнително съдени, защото нямат установена самоличност

В Русенския районен съд днес бяха докарани като обвиняеми 46 сирийски бежанци. Те бяха открити в петък в камион, пълен с машини, където ги намериха с „рентген” при проверка на Дунав мост. За първи път в русенски съд се гледа дело с толкова много обвиняеми. Всички те подписаха споразумение с прокуратурата, с което се признават за виновни и получиха една година условно. Двамата турски шофьори, които са ги превозвали нелегално, получиха две години ефективна присъда.
Голяма част от задържаните сирийци са младежи, а седем от тях са дори непълнолетни момчета. Групата е пътувала за Германия, като са преминали през различни населени места от границата с Турция , през София до Русе. За извършеното нарушение на закона бежанците ще бъдат глобени с по 300 лева, а непълнолетните ще получат обществено порицание., Шофьорите са глобени с по 1000 лева.
В камиона бяха задържани още осем нелегални емигранти, но техният случай ще се гледа отделно, тъй като самоличността им не е установена. Те са се представили за иракски граждани, но има вероятност и да са кюрди.
Прокуратурата възнамерява да постави въпросът за бежанците пред община Русе и областния управител, като предлага  да се помисли за създаване на временен бежански център на територията на областта.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)