Паметник на Левски ще бъде издигнат в Русе

Най-доброто място за него е източната част на Парка на възрожденците

Работна група към общинския съвет в Русе е проучила общественото мнение за построяването на паметник на Левски в града. От предложените пет места, като най-добро решение е било избрано мястото в източния край на Парка на младежта.

Работната група е провела пет заседания, като към нейната работа са били привлечени Регионалния исторически музей в Русе, Съюз на българските художници,, експерти от Съюза на българските архитекти, читалище „Васил Левски” и други.

След обсъждане комисията е взела единодушно решение, че паметникът на Васил Левски трябва да бъде фигурален или фигурална композиция. Размерът ще се съобрази с избраното място, но би следвало да е в диапазона 3-5 метра за самата фигура – т.е. да се търсят нормални човешки измерения, а не прекалена монументалност. Виждането на работната група е, че следва да бъде проведен конкурс за облика на самия паметник.

В докладна до общинския съвет се посочва защо е избран Парка на възрожденците, източната част:  Силните страни на това местоположение са следните: мястото е посветено на този период от историята, там са били гробовете на нашите възрожденци и това създава особена атмосфера на сакралност. Оформя се една алея с паметника на Захари Стоянов и Левски в двата края, което е силно като въздействие. В същата ос на парка са гробовете на Любен Каравелов и Панайот Хитов. Група дървета създават прекрасен фон за бъдещия паметник. Много добри подходи от всички страни на парка – от Пантеона, Църквата, Руското консулство и жилишния квартал. Минус е липсата на  по- голям трафик в района и относителната уединеност. Спокойната среда има и своето предимство: силно въздействие, концентрация и възможност за краткотрайни учебни часове по патриотизъм.

Работната група предлага общинският съвет в следващото си заседание да възложи на кмета на общината да посочи сметката, по която ще се събират средствата като дарения. Освен това кметът Пламен Стоилов трябва да организира и публичен конкурс за проект на паметника като се определя цената му да е 10 хиляди лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов