Магистрати от пет европейски държави гостуват на Административния съд в Русе

Целта на визитата е съдебно обучение

Седем съдии от Франция, Германия, Италия, Холандия и Полша ще гостуват от 7-ми до 10-ти октомври 2014 г. на Административен съд – Русе в рамките на Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение, чийто партньор е Националният институт на правосъдието. Визитата е част от провежданата политика за съдебно обучение в държавите членки на Европейския съюз. Инициативата е с цел повишаване професионалната квалификация на магистратите в сферата на европейското законодателство, опознаване на съдебните системи в европейските държави и повишаване на взаимното доверие и сътрудничество между съдебните власти, съобщиха от палатата.

По време на 4-дневната обменна програма съдиите ще се запознаят с българската правосъдна система, с функциите и компетенциите на съдебните институции на територията на град Русе, със спецификата на съдебните процедури и правни инструменти, с видовете правни спорове.
В рамките на краткосрочния стаж магистратите ще се срещнат с ръководствата на Окръжния и Районния съд, на Окръжна и Районна прокуратура. В програмата им е предвидена и среща с ръководството на Община Русе.
Европейската мрежа за съдебно обучение (http://www.ejtn.eu/) е основана през 2000 година с мисия да развива стандарти за обучение и учебни програми, да координира техния обмен и насърчава сътрудничеството между националните структури за обучение на съдии и прокурори в Европейския съюз. Генералният секретариат на EJTN се намира в Брюксел, Белгия.
Националният институт на правосъдието (НИП) е създаден през 2004 година с цел подобряване ефективността на правораздаването чрез качествено професионално обучение и повишаване на квалификацията на магистрати и съдебни служители. НИП поддържа активни, трайни и успешни отношения с множество национални и международни партньори, сред които е и Европейската мрежа за съдебно обучение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов