Тервел предоставя пустеещи земи на пчелари

Вече са се възползвали 15 от собствениците

Община Тервел предоставя за безвъзмездно ползване от стопани на пустеещи земеделски площи, върху част от които вече са разположени пчелини с близо 1200 пчелни семейства. Общината подкрепя със специфичната мярка пчеларството през последните две години, за да го превърне в устойчив семеен бизнес, съобщи заместник-кметът Диана Илиева, пише БТА. По думите й Общинският съвет е приел предложението на кмета Живко Георгиев десетките хиляди декари неизползваеми пасища и мери, както и друг тип терени извън регулацията на селата, да се предоставят на пчеларите за срок до десет години, за да се даде тласък на отрасъла.
От облекчението вече са се възползвали 10 на сто от собствениците на регистрираните в общината преди две години 150 пчелина, каза Диана Илиева. Заместник-кметът коментира, че
всеки, който е пожелал да разшири стопанството си, вместо да търси терени, отдалечени от населените места, е получил право да ползва нископродуктивни или негодни за отглеждане на култури общински земи.
Така 170 пчелни семейства вече "произвеждат" мед на площ от около 1.5 декара в землището на село Божан. Стопанин се грижи за 140 пчелни семейства в пасище край село Нова Камена. Над 160 пчелни семейства събират нектар в два декара общинска земеделска земя край село Коларци. Общината подкрепя собствениците на пчелини и в землищата на селата Кочмар, Мали извор, Бонево, Честименско, Орляк, край Тервел, посочи заместник-кметът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов