Над 2 милиона души у нас са засегнати от въпросите на осиновяването

В Русе за първи път бе дискутиран проблема

Домакин на обсъждането бе Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Русе. Организатори са Българската асоциация „Осиновени и осиновители, както и Националната мрежа за децата. На срещата стана ясно, че над 2 милиона души в България са засегнати от въпросите на осиновяването, като в тази бройка се включват  осиновените деца, осиновителите, биологичните родителя, братя и сестри, баби и дядовци.

От 2005 година през комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе са преминали 100 осиновители. В Комплекса е формирана група за помощ и взаимопомощ, която привлича все повече родители и осиновители. Експертите споделиха, че този русенски опит е бил поискан от други институции в страната.

На срещата в Русе бе съобщено, че кандидатите за осиновители са 1567, а чакащите за осиновяване деца са 3248. Вписаните за осиновяване деца през 2009 година са били 2402. Най-много са осиновените през 2011 година - 952 деца. През миналата година осиновените у нас деца са били 737, а кандидатите да станат осиновители 1470.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)