САЩ продължават с ударите срещу Ислямска държава

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на организацията

Военновъздушните сили на международната коалиция начело със САЩ са нанесли тази нощ нова серия от въздушни удари по цели на Ислямска държава в околностите на Алепо, така и северно от Рака, предаде АП.

От Пентагона вече обявиха, че при първата нощ на ударите 120 джихадисти са били убити, а 300 ранени при въздушните удари на международната коалиция. По-късно днес ще станат ясни данните от тазнощните удари.

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на организацията в град Рака. Тазвечерните удари показват, че САЩ са решени с разширяването на обхвата на въздушни удари на нанесат сериозни щети и загуби на джихадистите.

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна в нюйоркския хотел Уолдорф-Астория с лидерите на страните от коалицията срещу Ислямска държава. Те присъстват в Голямата ябълка на традиционната годишна сесия на ООН.

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала заяви, че се противопоставя на американските удари в Сирия. От своя страна Белият дом е информирал Иран за кампанията срещу Ислямска държава като същевременно е дал гаранции, че ударите няма да засегнат правителствените сили на Башар Асад.  Последният вече заяви, че подкрепя действията на коалицията срещу екстремистите.

От своя страна Москва се оплака, че не е била уведомена за ударите.  Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната коалиция да спазва нормите на международното хуманитарно право.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова международната общност освен с удари да започне и политически процес за намиране на изход от кризата с Ислямска държава.

Турският президент Реджеп Ердоган стана поредния лидер от региона, който се присъедини към военната кампания срещу джихадистите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов