Уникален концерт в Русе, изпълни централния площад

Участваха над 300 музиканти и певци

Уникален по рода си концерт, със специалното участие на  британския композитор, диригент и психолог Тим Щайнер, изпълни площад „Свобода“ в неделя вечер.
В този проект и музикално предизвикателство, наречено „Мисия Русе“, взеха учатие над триста музиканти и певци, като доказаха, че джаз, рок, народен фолклор и класическа музика могат да съберат на една сцена музиканти, танцьори, певци и публика. Сред изпълнителите на сцената бяха хор „Дунавски вълни“,  хор „Дунавски звуци“, струнен квартет, тамбурашки оркестър, формация от сто акустични китари,  камерен и народен хор към Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“-Русе, рок бандите “Анекдот“, „Power Enslave”, “Gun Without Bullets” и “Claumore”.
Такъв мащабен интерактивен музикален пърформанс се прави за пръв път в България и е по идея на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Целта на организаторите е, чрез едно забавно и вълнуващо събитие, в което може да се включи всеки,  да се изгради чувство на общност, като се предизвикат русенци да творят заедно.
В рамките на час и половина музикантите създадоха една неповторима атмосфера, изпълнена с хармония, разбирателство и добро настроение. Те изпълниха необикновено произведение, създадено от британския композитор специално за случая и за нашия град. Вдъхновение за музиката си, той e черпил от Дунавската принадлежност на града, стоте първи неща, случили се в Русе, от близостта му до река Дунав, от свободния дух на русенци и българския фолклор. Забележително и много вълнуващо беше изпълнението на народните песни „Хубава си моя горо“ и „Русанка“, преплетено в мелодия от класически, рок и джаз инструменти. По време на концерта изпълнителите активно си въздействаха с публиката и я направиха част от този музикален експеримент, като заедно изпяха специално написана песен за Русе.
Тим Щайнер е създател на стотици творчески проекти в цяла Европа, с участието както на професионални музиканти, така и аматьори, начинаещи и публика. Той благодари на Община Русе за поканата и сподели, че е впечатлен от факта, че тя иска да прави нещо подобно за града си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов