Италия ни върна 593 ценни монети

Изнесените незаконно от България монети са били заловени в Италия по време на панаири и пазари на антики и антиквариат

Италия върна на България 593 антични и средновековни монети от бронз и сребро, които са били изнесени незаконно на Апенините. Церемонията по предаването на ценностите се проведе в посолството ни в Рим, съобщи 24 часа.
“Всяка културна ценност трябва да се върне в мястото, откъдето произхожда”, аргументира решението на Италия полк. Луиджи Кортелеса от поделението на карабинерите за опазване на културното наследство.

Според българския посланик Марин Райков важна в случая е не толкова стойността на върнатите монети, които се оценяват на 50 000 евро, а посланието към онази част от престъпния свят, която генерира десетки милиони евро годишна печалба. Добитите и изнесени незаконно от България монети са били заловени в Италия по време на панаири и пазари на антики и антиквариат. Те се контролират редовно от италианските власти.
Това е третият случай за четири години, в който Италия връща на България изнесени културни и исторически ценности. Според посланик Райков подобно сътрудничество в тази сфера България не получава дори от свои съседни страни.

В началото на годината Рим върна на София и други над 3600 археологически ценности, заловени у български търговци на панаир във Верона.
В много случаи панаирите и търговете за антични ценности са само част от местата, на които представители на иманярската мафия излагат стоката си. Друга част от нея се насочва към аукциони по интернет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов