Родители на загинала ученичка не могат да осъдят общината

Животът

19-09-2014, 11:34

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Момиче на 15 години е с опасност за живота след катастрофа с мотор

16-годишната Петя бе блъсната от камион на булевард „България”в Русе

Върховния касационен съд не намери връзка между лошо поддържания булевард „България” и смъртта на ученичка при катастрофа в Русе. По този начин Русенската община е оправдана, че не е виновна за инцидента, който стана  през май 2009 година. Тогава 16-годишната ученичка от Математическата гимназия Петя бе блъсната от камион като пресичаше булеварда. Смъртта на момичето бе преживяна с шок в училището и в квартала.
Родителите на Петя предприеха кампания, която да не позволи повече жертви в рисковия район, от където всеки ден преминават стотици русенци. Смъртта на ученичката предизвика спешни мерки от страна на общинските власти - ремонт на подлеза, който свързва цял квартал със центъра на града, подрязване на храстите, поставяне на радар в опасния участък.
Семейство Митеви тръгна и по съдебни инстанции, като получи по 60 лева обещетение. Освен това, родителите заведоха дело срещу Русенската община, с обвинението, че  лошо поддържания булевард и  големите храсти, също имат пряка вина за смъртта на дъщеря им. Заведения частен иск бе по 5050 лева на човек.

На първа инстанция съдът им присъди компенсация, но окръжните магистрати счетоха иска за неоснователен. Върховния касационен съд също не допуска жалбата им и с това сложи  край на исканото от семейство Митеви наказание за служители на общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов