"Арена Бургас" ще бъде най-модерната спортна зала в страната

Мисия Бургас

18-09-2014, 14:56

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Бургас с амбиции за домакинство на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г.

 Британският архитект Ендрю Йоман и арх. Ивайло Петков представиха днес идейния проект за изграждането на мултифункционалната зала "Арена Бургас".

Със своите 7 000 места тя ще е сред най-големите в България, а в проектирането й са заложени съвременни иновации, съобразени със световните тенденции.

Проектантският екип е с голям опит в проектирането на обществени, мултифункционални и спортни сгради в цяла Европа, Китай, Южна Корея и САЩ.  Дело на арх. Йоман е още проектирането на мастерплана на Москва, както и на най- големия телескоп в Чили.

Специфично за бъдещата Арена Бургас е това, че основната зала освен с постоянни седящи места ще бъде проектирана с опция за мобилни модули, което ще позволи освен за лекоатлетически състезания, тя да се адаптира за провеждането на големи концерти и турнири от почти всички видове спортове.

В изработването на идейния проект е използван специален софтуер, който позволява най-правилно да се проектират местата за зрители, така че да се осигури добра видимост от всяко едно кътче в залата.

Бъдещата "Арена Бургас" е съобразена с изискванията на световните спортни федерации и това ще я направи подходяща за домакинство на европейски състезания. Бургас вече е заявил намеренията си да стане домакин на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 година.

Специално внимание е отделено на акустиката на залата, така че тя да е подходяща за провеждането на концерти на изпълнители от световен ранг.

Всички вътрешни помещения ще бъдат проектирани така, че да се осигури максимална достъпност за хората с увреждания. Освен, че ще могат да бъдат пълноправни зрители, те ще могат да ползват залите за тренировки в различните видове спортове.

Залата ще разполага с прес и ВИП зони, кетъринг зона, ресторант, обслужващи паркинги както за леки автомобили, така и за ТИР. Тя ще е снабдена със специална иновативна система за събиране на дъждовната вода.

На представянето присъстваха представители на спортните федерации в Бургас, на сдруженията на хората с увреждания, архитекти, строители. Идейният проект е отворен за предложения, които ще бъдат разгледани и въведени при техническото проектиране на сградата. Срокът за проектиране е 110 дни. 

Реализацията на тази идея започна преди няколко години, когато кметът Димитър Николов поиска от военно министерство старото поделение в к-с "Изгрев" и то беше прехвърлено на Община Бургас. Проектът предвижда благоустрояване на терен от 46 254 кв.м. и изграждане на модерна и достъпна инфраструктура за провеждане на спортни, културни и бизнес събития чрез  многофункционален спортен, конгресен и бизнес център.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)