Инсталираха соларна станция за зареждане на електромобили

Соларно кафе и тест драйв на електроскутери в седмицата на мобилността

Соларно кафе или фреш могат да пият от днес бургазлии. Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността. 

Първата бургаска соларна станция за електромобили работи от днес пред Пантеона в Морската градина. Всеки, който е привърженик на устойчивия градски транспорт и опазването на околната среда, може да се запознае с условията за ползване и поддръжка на електрическите превозни средства.
"Изграждането на соларната станция е акцент в тазгодишната ни програма от инициативи, посветени на Европейската седмица на мобилността. Идеята ни е да намерим подходящо място, където тя да бъде позиционирана за постоянно", обясни зам.-кметът по бюджет, финанси и стопански дейности Красимир Стойчев.
Освен тест драйв на електроскутери и други превозни средства, бургазлии и гостите на града ще могат да опитат пред Пантеона соларно кафе и слънчев фреш, приготвени в соларната станция.
Другите събития, включени в програмата тази седмица са озеленяване на спирка по линията на автобус № 4, поставянето на зелен автомобил на пешеходната пътека на ул. "Богориди" и ул. "Демокрация", на арт инсталация зелен остров, представляваща кораб от растителност на кръговото кръстовище на кв. Сарафово, на инсталация от контейнери за отпадъци и зелена пътека.
"Надяваме с тези инициативи да преобразим няколко малки градски пространства и да приоритизираме алтернативните начини за придвижване, използвайки природните дадености на града и морския транспорт", обясни Руска Бояджиева, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт", чрез който се финансира Европейската седмица на мобилността.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов