Професор Самуил Рефетов: Едно на 2500 деца се ражда с болест на щитовидната жлеза

Животът

16-09-2014, 12:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Професорът има наречено на негово име откритие

Професор Самуил Рефетов от Чикагския университет е посветил научния си живот на  лечението на болестите, предизвикани от щитовидната жлеза. Днес той участва в научната конференция „Актуални проблеми на тиреоидните заболявания”, организирана в Русенската болница. По думите му изборът да работи в ендокринологията е станал случаен. Две години след като завършва медицина в Лос Анжелис, той е в екип от лекари, който трябва да спаси дете, блъснато от камион. В интензивното отделение се открива, че момичето, което  от мексикански произход, има проблем с щитовидната жлеза, а само доктор Рефетов говори испански.

Днес професорът обобщи, че едно на 25 хиляди деца по света се раждат с проблем на щитовидната жлеза. При 20 процента не се откриват причините за заболяването, защото се установява, че нямат хормон, но не се знае защо. Това е темата, на която съм се посветил и работя. Затова в Европа и САЩ се правят веднага изследвания на новородените. Освен това, голям проблем е дефицитът на йод, който е нужен за хормона на щитовидната жлеза. Около 300 милиона души в света живеят в зони, където няма достатъчно йод и имат различна степен на недостиг на хормона. При по-голяма липса на йод може да се стигне до кретенизъм, съобщи професор Самуил Рефетов.
    В Русе  професор Рефетов ще получи две почетни отличия – Доктор хонорис кауза на Русенския университет и „Почетен гражданин на Русе”. Междувременно академик Григор Велев, председател на БАНИ съобщи, че академията е номинирала Самуил Рефетов за Нобеловата награда в областта на ендокринологияна и генетиката за откритието на т.нар. Рефетов синдром, който е свързан с мутацията на рецептора на щитовидния хормон. По този повод 77-годишният учен каза:  "За мен не е важно дали ще получа Нобеловата награда за медицина или не. Щастлив съм, че моите колеги от Академията за наука и изкуства ме намират достоен за това отличие. Напуснал съм 13-годишен родния си град Русе и сега признанието да стана почетен гражданин ме кара да се вълнувам"
 
.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов