Русенският университет влезе в Балканска асоциация на университетите

Основатели на асоциацията са 36 висши училища

Балканска асоциация на университетите (BALKAN UNIVERSITIES ASSOCIATION – BUA) е била учредена на 11 и 12 септември  в Одрин. Инициатор и домакин на срещата е местният Тракийски университет.

Водеща идея на сдружението, в което са влезли 36 университета, е взаимодействието и сътрудничество между академичните общности. Географската близост, общата история, сходството в предизвикателствата пред балканските народи, са елементите, които свързват страните от региона, и предпоставят сътрудничеството между университетите от Балканите.

От Русенския университет „Ангел Кънчев” съобщават, че той е бил представен от заместник-ректора професор Михаил Илиев, който е подписал учредителния протокол и е посадил дърво в алеята на Асоциацията. На първата среща на основателите на BUA, ректорите и упълномощените представители на университетите, обсъдили и приели устава, логото и принципите за членство.

За председател на Асоциацията до 31.12.2015 година е бил избран ректорът на Тракийския университет в Одрин - проф. Йонер Йорук. От 01 януари 2016 година председателството на Асоциацията ще поеме професор Иван Илчев - ректор на Софийския университет „Климент Охридски“.

Русенската делегация е провела ползотворни срещи с ректора на Тракийския университет в Одрин, както и с много делегации на университети от Турция,  Румъния, Гърция, България, Сърбия, Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Косово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов